همه ما به دنبال شاغل شدن در حرفهای مرتبط با استعدادهایمان در شرکتهای معتبر و بزرگ هستیم که به طریقی مسیر پیشرفت را برای خودمان باز گذاشته باشیم. برطبق گفته های هالی کرافورد مربی کاریابی: «تنها با فعال بودن در سطح بالاتر، میتوان به تخصص رسید. این کار را تعریف “اهداف شغلی جدید” مینامند»
جدال برای اثبات خود
جدال برای اثبات خود؟! شاید بهتر باشد بگوییم تلاش برای اثبات خودتان به مدیران کارگزینی شرکتها یا به تمام آن کسانی که برایشان درخواست کار فرستادهاید. آقای جیل جاستینو که از متخصصان کاریابی است میگوید بسیاری از کاریابها، مطابق با آنچه در رزومه کاری و یا معرفینامه خود ذکر کردهاید به قضاوت کردن درباره شما میپردازند. پس در این مرحله کمی بیشتر تلاش کنید. این کار سختی نیست. دو مسئله وجود دارد که باید حتما آن را به طور واضح برای کارفرمای خود روشن کنید:
- دلیل یا دلایل شما برای بهدست آوردن این شغل چیست؟
- مهارتهایی که دارید، چه ارتباطی با شغلی که خواهان آن هستید دارد؟
بر روی مهارتهای انتقالپذیر خود تمرکز کنید
شاید برایتان پیش آمده باشد که مهارتهای فعلیتان برای شغلی که میخواهید در آن مشغول به کار شوید کافی نباشد. در اینگونه مواقع همانطور که آقای کراوفورد میگوید، بهتر است بر روی مهارتها و تواناییهایی تاکید کنید که در هر حال به موفقیت شما منجر میشود. به جای اینکه از کمبودهای مهارتی خود حرف بزنید، به بحث کردن در مورد مهارتهایی بپردازید که در شغل قبلی خود نیز خیلی خوب از آنها استفاده کردهاید.
این طبیعی است که مهارت زیاد و خاصی نداشته باشید بخصوص اگر در قدمهای اول حرفه خود هستید. برای همین توصیه میکنیم از مهارتهای فعلی خود صحبت کنید و آن را به طریق مختلف، به جایگاه شغلی مورد نظر ربط دهید و توجه استخدامکننده را به خود جذب کنید.
نسبت به یادگیری مهارتهای جدید، حریص باشید
مدیران کاریابی تمایل زیادی دارند که علاقمندی به یادگیری و پیشرفت در کار را در چشمان شما ببینند. از این رو قرار گرفتن در جایگاه شغلی جدید دو معیار سنجش دارد : یکی مهارتهای فعلی و دیگری حریص بودن برای یادگیری مهارتهای جدید.
اگر داشتن یک مهارت را در یک کفه ترازو قرار دهیم، علاقه به یادگیری مهارتی جدید در آیندهای نزدیک در کفهی دیگر ترازو قرار میگیرد که این اهمیت مسئله را نشان میدهد. کاملا منطقی است که یک فرد تمام شرایط لازم و مهارتهای مورد نیاز یک جایگاه شغلی را نداشته باشد، برای همین کارمند منابع انسانی به دنبال افراد علاقمند به یادگیری و پیشرفت است.
این همان چیزی است که آقای جاستینو آن را “لایق نشان دادن خود” مینامد. کافیست در فرمهای استخدام، هر آنچه که برای آن وقت گذاشتهاید و یاد گرفتهاید را ذکر کنید. اگر از فناوری و یا نرمافزار خاصی استفاده کردهاید و یا اگر دورهی آموزشی خاصی را گذراندهاید با جزییات کامل و شامل، آنها را بیان کنید. تمام اینها برای این است که نشان دهید لایق سِمَت کاری مورد نظر هستید.
با حرفه ای ها صحبت کنید
شما میخواهید رزومه انگلیسی و یا درخواست کاری خود را برای شغلی بفرستید که دو مرحله بالاتر از مهارتها و تواناییهای شماست. در اینجا به یک “گپ زدن” نیاز دارید، گپ زدن با کسی که قبلا در مقام شغل رویایی شما بوده است. بهتر است این افراد را بشناسید و یا به راحتی بتوانید آنها را پیدا کنید.
تمام آنچه در مورد شغل مورد نظرتان باید بدانید را از این افراد بپرسید. در روز مصاحبه در کنار صحبت کردن از مهارتهایی که باید یاد بگیرید، در مورد تواناییهای لازم و نرمافزارهای مورد نیاز شغل نیز صحبت کنید. تمام اینها را آقای کراوفورد، متخصص کاریابی برای اینکه در روز مصاحبه اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید ضروری میداند. شما خودتان را جای مسئولان استخدام بگذارید، مسلما کسی که همه جوانب کار را سنجیده است و از همه چیز خبردار است یعنی برای شغل مورد نظر، آمادگی بیشتری دارد. پس مطمئنا طرف را در اولویت قرار خواهید داد.
واقعبین باشید، طوری رفتار کنید که انگار از همه چیز خبر دارید
آقای کراوفورد در ادامه سخنرانی تخصصی خود در مورد کاریابی میگوید که احتمال اینکه یک یا چندتا از مهارتهای لازم برای شغل مورد نظر را نداشته باشید زیاد است. شاید پیش خود بگویید مسئول استخدام حواسش به این مساله نیست اما نباید بیخودی امیدوار باشید. تعدادی از این مهارتها برای استخدام ضروری هستند و اگر آنها را ندارید، باید واقعبینانه با این مسئله برخورد کنید. قبول کنید که شما تمام شرایط و تواناییهای لازم را ندارید، اما میخواهید آن شغل را بهدست بیاورید و در آن پیشرفت کنید.
گاهی مسئولان استخدام تا روز مصاحبه هم نمیدانند چه میخواهند
خیلی خوب میشود که در روز مصاحبه کمی از مهارتها، ایدهها، روابط و علاقهی کاری خود صحبت کنید. آقای جاستینو میگوید که در بعضی موارد مسئولان استخدام تا روز مصاحبه هم نمیدانند دقیق چه چیزی میخواهند. برای همین این یک فرصت برای افراد هوشمند است که در روزهای مصاحبه از سابقه و اشتیاق کاری خود بیشتر حرف بزنند. اگر برای بدست آوردن شغل رویایی خود مهارتهای کمی دارید، این بدان معنا نیست که به آن شغل نخواهید رسید. هیچگاه خود و تواناییهایتان را دست کم نگیرید.
منابع، مهمتر از آن چیزی است که فکر میکنید.
اگر در شغل قبلی خود زیاد موفق نبودهاید و یا کمتجربه بودهاید، این کمبود را میتوانید به راحتی با منابع ارزشمند جبران کنید. همیشه منابع مهم بودهاند اما به گفته آقای کراوفورد اینجا اهمیت دو چندان دارد. برای همین پیش از ارسال درخواست کار خود یک فهرست حاضر کنید. منابع بالقوه را شناسایی کنید و در فهرست خود بیاورید. مسئول استخدام با مرور کردن این قسمت، طرز فکر خوبی در مورد شما خواهد داشت. همین مساله سبب میشود که حتی اگر شرایط لازم برای به دست آوردن شغل را نداشته باشید اما مدیران کاریابی به تمجید شما بپردازند.